Hello Aspirants
Welcome to Online Quants Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS PO 2018 Prelim Exam and we are creating sample questions in Quants section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2018!!!
Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2018 Prelims
IBPS PO 2018 Prelims: Reasoning Test – 7.30 PM Every Day
IBPS PO 2018 Prelims: Quants Test – 8.30 PM Every Day
IBPS PO 2018 Prelims: English Test – 9.30 PM Every Day
Help: Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2018 Exam Course page to your Friends & FB Groups
Best Mock Test Series for IBPS PO Exam
________________________
Quizsummary
0 of 10 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
Information
All the Best
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Quantitative Aptitude 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 Answered
 Review

Question 1 of 10
1. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeIn an examination, a student must get 36% marks to pass. A student who gets 190 marks failed by 35 marks. What is the total marks in that examination?
Correct
Answer – 1) 625
Explanation
Students get 190 marks and fails by 35 marks total marks need to pass= 190 + 35
= 225 marks
Therefore, 36% marks are pass marks
36% = 225
100% = (225/36) *100
100% = 625
Total marks= 625 marksIncorrect
Answer – 1) 625
Explanation
Students get 190 marks and fails by 35 marks total marks need to pass= 190 + 35
= 225 marks
Therefore, 36% marks are pass marks
36% = 225
100% = (225/36) *100
100% = 625
Total marks= 625 marks 
Question 2 of 10
2. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThere were 35 students in a hostel. If the number of students is increased by 7 the expenditure on food increases by Rs 42 per day while the average expenditure of students is reduced by Rs 1. What was the initial expenditure on food per day?
Correct
Answer – 3) Rs 420
Expenditure:
Let the average expenditure= Rs x
According to question,
35*X + 42 = 42(X1)
35X + 42 = 42X – 42
42 + 42 = 42X – 35X
7X = 84
X = 12
Initial Expenditure= 35 * 12= Rs 420Incorrect
Answer – 3) Rs 420
Expenditure:
Let the average expenditure= Rs x
According to question,
35*X + 42 = 42(X1)
35X + 42 = 42X – 42
42 + 42 = 42X – 35X
7X = 84
X = 12
Initial Expenditure= 35 * 12= Rs 420 
Question 3 of 10
3. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA boy can swim in still water at a speed of 10 Km/hr. If the speed of the current would have been 5 Kmph. Then how much time the boy could swim 60 Km?
Correct
Answer – 4) Downstream in 4 hrs
Explanation:
Speed of boy in sill water, X= 10 Km/hrs
Speed of current, Y= 5 Km/hrs
Therefore, Downstream Speed= 10 + 5= 15 Km/hrs
Downstream time= 60/15 = 4 hrs
Upstream Speed= 10 – 5= 5 Km/hrs
Upstream time= 60/5 = 12 hrsIncorrect
Answer – 4) Downstream in 4 hrs
Explanation:
Speed of boy in sill water, X= 10 Km/hrs
Speed of current, Y= 5 Km/hrs
Therefore, Downstream Speed= 10 + 5= 15 Km/hrs
Downstream time= 60/15 = 4 hrs
Upstream Speed= 10 – 5= 5 Km/hrs
Upstream time= 60/5 = 12 hrs 
Question 4 of 10
4. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeA job can be completed by 12 men in 12 days. How many extra days will be needed to complete the job if 6 men leave after working for 6 days?
Correct
Answer – 5) 6 days
Explanation:
According to question,
Total work= 12M * 12D = 144 units
Work done by 12 men in 6 days= 12 * 6 = 72 units
Rest work = 144 – 72= 72 units
Required time for 6 men to complete the work= 72/6 = 12
Hence, Total Time= 12 + 6= 18 days
Extra Time= 18 – 12= 6 daysIncorrect
Answer – 5) 6 days
Explanation:
According to question,
Total work= 12M * 12D = 144 units
Work done by 12 men in 6 days= 12 * 6 = 72 units
Rest work = 144 – 72= 72 units
Required time for 6 men to complete the work= 72/6 = 12
Hence, Total Time= 12 + 6= 18 days
Extra Time= 18 – 12= 6 days 
Question 5 of 10
5. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeIn 2 Kg mixture of copper and aluminium, 30% is copper. How much aluminium powder should be added to the mixture so that the quantity of copper becomes 20%?
Correct
Answer – 2) 1000 Gms
Explanation:
According to question,
Mixture of copper and aluminium= 2000 Gms
30% is copper = (30/100) * 2000
= 600 Gms Copper
(600/1400 + X) = 20%/80%
1400 + X = 2400
X= 1000 GmsIncorrect
Answer – 2) 1000 Gms
Explanation:
According to question,
Mixture of copper and aluminium= 2000 Gms
30% is copper = (30/100) * 2000
= 600 Gms Copper
(600/1400 + X) = 20%/80%
1400 + X = 2400
X= 1000 Gms 
Question 6 of 10
6. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe following chart show the percentage number of candidates passed in XYZ, examination from states A,B,C,D,E and F of a country in 2005. The bar graph shows the percentage of fresh candidates who passed their graduation in 2005.
If in 2005, the total passed candidates from states A,B,C,D and E and F was 650, then percentage of nonfresher candidates from state A who passed the exam in 2005 is ?
Correct
Answer – 4) 80%
Explanation
Percentage of nonfresher candidates in 2005
=(100 – Fresher passed)%
=(100 – 20)%
=80%Incorrect
Answer – 4) 80%
Explanation
Percentage of nonfresher candidates in 2005
=(100 – Fresher passed)%
=(100 – 20)%
=80% 
Question 7 of 10
7. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe following chart show the percentage number of candidates passed in XYZ, examination from states A,B,C,D,E and F of a country in 2005. The bar graph shows the percentage of fresh candidates who passed their graduation in 2005.
If total passed candidates from state B in 2005 was 112, what is the ratio between number of fresher from state A and that of nonfresher from state C?
Correct
Answer – 5) None of these
Explanation
Total number of candidates
=( 112 x 100 / 16) = 700
Students passing from state C
= 11 % of 700 = 77
Now freshers from state A passing exam
= 20 % of 112
= 22.4
Now fresher candidates of state C passing exam
=85 % of 77
=65.5
Required ratio = 22.4/65.5
= 224:655Incorrect
Answer – 5) None of these
Explanation
Total number of candidates
=( 112 x 100 / 16) = 700
Students passing from state C
= 11 % of 700 = 77
Now freshers from state A passing exam
= 20 % of 112
= 22.4
Now fresher candidates of state C passing exam
=85 % of 77
=65.5
Required ratio = 22.4/65.5
= 224:655 
Question 8 of 10
8. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe following chart show the percentage number of candidates passed in XYZ, examination from states A,B,C,D,E and F of a country in 2005. The bar graph shows the percentage of fresh candidates who passed their graduation in 2005.
If there is an increase of 10% and 20% candidates from state A and state B in the year 2006 respectively and the number of total passed candidates from state C in 2005 were 77, what would be approx total number of passed candidates from state A and state B in 2006 ?
Correct
Answer – 1) 350
Explanation
Total number of students in 2005
=77 x 100 / 11 = 700
Number of students from states A in 2005
=28% of 700 = 196
Now 10 %students increased in 2006
Then, candidates passed in 2005 from state A
=110% of 196 = 216
Number of students passed from state B in 2005
= 16 % of 700 = 112
Now, 20% of students increased in 2006
Then, candidates passed in 2006 from state B
=120 % of 112 = 134
Number of candidates passed from state A and state B in 2006
=216 + 134 = 350Incorrect
Answer – 1) 350
Explanation
Total number of students in 2005
=77 x 100 / 11 = 700
Number of students from states A in 2005
=28% of 700 = 196
Now 10 %students increased in 2006
Then, candidates passed in 2005 from state A
=110% of 196 = 216
Number of students passed from state B in 2005
= 16 % of 700 = 112
Now, 20% of students increased in 2006
Then, candidates passed in 2006 from state B
=120 % of 112 = 134
Number of candidates passed from state A and state B in 2006
=216 + 134 = 350 
Question 9 of 10
9. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe following chart show the percentage number of candidates passed in XYZ, examination from states A,B,C,D,E and F of a country in 2005. The bar graph shows the percentage of fresh candidates who passed their graduation in 2005.
If the nonfresher candidates from state B in 2005 were 60, how many candidates passed the exam from all the states?
Correct
Answer – 1) 500
Explanation
Total candidates passed from state B in 2005 = 60 x 100/75 = 80
Then, total candidates passed from all states = 80 x100/16 = 500Incorrect
Answer – 1) 500
Explanation
Total candidates passed from state B in 2005 = 60 x 100/75 = 80
Then, total candidates passed from all states = 80 x100/16 = 500 
Question 10 of 10
10. Question
1 pointsCategory: Quantitative AptitudeThe following chart show the percentage number of candidates passed in XYZ, examination from states A,B,C,D,E and F of a country in 2005. The bar graph shows the percentage of fresh candidates who passed their graduation in 2005.
There were 40 students in a hostel 12 new students were admitted into the hostel, the expense of the mess increased by Rs. 30 per day while the average expenditure per head reduced by Rs 2. What was the original expenditure of the mess?
Correct
Answer – 2) Rs 446.67
Explanation
Let per student per day expenditure be Rs E
Then,
40 E + 30 = (40 + 12) x (E2)
E = 11.167
Total original expenditure = 40 x 11.1667 = Rs 446.67Incorrect
Answer – 2) Rs 446.67
Explanation
Let per student per day expenditure be Rs E
Then,
40 E + 30 = (40 + 12) x (E2)
E = 11.167
Total original expenditure = 40 x 11.1667 = Rs 446.67
________________________
 Click view Questions button to view Explanation
 Note: We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!
 Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.
 If you find any mistake, please tell us in the comment section.